בשנים האחרונות הפכו הליכי הפונדקאות בארץ ומעבר לים לנפוצים יותר בקרב הורים מיועדים מישראל, ובמיוחד בקרב זוגות נשואים שאינם מצליחים להביא ילד לעולם באופן טבעי ובקרב חברי קהילת הלהט"ב. הרצון להביא ילד לעולם משותף לרוב הישראלים, והמודעות לטיפולי הפוריות ולהליכי הפונדקאות התפתחה מאוד בשנים האחרונות – כתוצאה מכך חלה גם עלייה במקרי ההריונות מרובי העוברים ובלידת תאומים.
הריון מרובה עוברים יכול לקרות בצורה טבעית לחלוטין או כתוצאה מהתערבות רפואית בהליכי טיפולי הפוריות. הריון תאומים נפוץ כיום בעקבות טיפולי פוריות הכוללים הפריה חוץ גופית עם מספר רב של עוברים, המגמה היא להחזיר לרחם של האם הנושאת שני עוברים(אסור יותר) כדי להגביר את הסיכוי לקליטתם ולהריון. כדאי לדעת כי בעבר הלא רחוק הרופאים החזירו גם יותר עוברים אך עקב הסיכון בהריון מרובה עוברים ההמלצה להחזיר לא יותר מאשר שני עןברים.
במידה ומושג הריון של שלישיה ( עקב התפצלות של עובר אחד לתאומים ) ההמלצה לדלל את כמות העוברים עקב הסיכון הרפואי הגבוה.
הרפואה התקדמה ויש התקדמות מדעית ומחקרית גם בתחום הפונדקאות, לכן הורים מיועדים המעוניינים בלידת תאומים יכולים להגשים את חלומם ולמעשה כך הם מסיימים את פרק הלידות בחייהם בפעם אחת, ובמקום להביא ילד יחיד לעולם הם מגדלים שני אחים, כלומר תאומים. רצוי לציין שגם אם מחזירים שני עוברים רק 30% מההריונות הם של תאומים.
הסטטיסטיקה לא משקרת
חשוב לציין כי הריון תאומים הוא הריון בסיכון גבוה מהרגיל. מעבר לסיכוני ההריון הרגילים יש להריון תאומים סיכון גבוה יותר לתופעות כמו רעלת הריון ולפגיעות נוירולוגיות שונות העשויות להביא ללידה מוקדמת. למעשה, על פי הסטטיסטיקה כ-70% מהריונות התאומים מסתיימים עוד לפני השבוע ה-37, וזאת בהשוואה לכ-10% בלבד בהריונות הרגילים. בנוסף, כ-30% מהריונות התאומים מסתיימים לפני השבוע ה-34, כלומר לידת פגים וכ-10% מהריונות התאומים מסתיימים לפני השבוע ה-32, זהו מצב מסכן חיים לפעוט.
חשוב לזכור כי בעבר הלא רחוק, למעשה עד תחילת שנות ה-2000, היה נהוג להחזיר לרחם של האם הנושאת לפחות 3 עוברים במהלך טיפולי הפריון, ובדרך כלל החזירו 5-4 עוברים. הרפואה המדעית בטיפולי ההריון הייתה פחות מפותחת בהשוואה למצב כיום, לכן הרופאים בחרו להחזיר יותר עוברים לרחם של האישה על מנת לשפר את הסיכוי לקליטת העובר ולהריון. הפרקטיקה שיושמה בטיפולי הפריון הייתה מקובלת גם בהליכי הפונדקאות, ורק בשלב מאוחר יותר הפרקטיקה שונתה.
במרפאות הפריון מסייעים לנשים עם בעיות פוריות לכן הפרקטיקה להחזיר הרבה עוברים מוצדקת, וגם סיכויי ההצלחה של ההליך נמוכים יחסית. בהליכי פונדקאות נעזרים בנשים בריאות הבוחרות להשתתף בתהליך כדי לסייע להורים המיועדים להביא ילד לעולם, האימהות הפונדקאיות נבחרות בתהליך ממושך הכולל בדיקות רפואיות ואחרות, לכן אחוזי ההצלחה של הלידות הם גבוהים, ואם נוקטים בפרקטיקה של החזרת עוברים רבים, הסיכוי להריון תאומים גבוה באופן משמעותי. בהליכי ההפריה המלאכותית שיעור ההצלחה של החזרת העובר הוא כ-20% לעומת שיעורי הצלחה המגיעים כיום ל-70% בהליכי הפונדקאות, לכן במקרים רבים מחזירים רק עובר אחד אלא אם ההורים המיועדים מעוניינים בלידת תאומים מראש.כיום יש מרפאות המציעות לזוגות גייז להביא תאומים לעולם בהליך פונדקאות עם אם נושאת אחת ותורמת ביציות אחת. בהליך זה נולדים תאומים, כאשר כל ילד נולד לאב אחר ויש לו אם ביולוגית אחת.
עלות משתלמת
לא מעט הורים מיועדים בוחרים בהליך פונדקאות ללידת תאומים כדי לחסוך בעלות הגבוהה הנדרשת ללידה של שני ילדים בנפרד. בהריון תאומים יש עלויות נוספות כמו פיצוי נוסף לאם הנושאת ועלויות נוספות בגלל מורכבות ההליך והבדיקות, אך במקום לממן שני הליכים נפרדים זוכים ללידת תאומים בעלות משתלמת בהרבה, ולמעשה רבים מההורים מסיימים בפעם אחת את פרק הלידה בחייהם.
המאמר נכתב על ידי :
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון
סיימתי תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס גישור וקורס בהנחיית קבוצות
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס דו שנתי בהנחיית קבוצות