הליך פונדקאות הופך מוכר ומקובל יותר בעולם בכלל ובישראל בפרט, ומאפשר לזוגות ויחידים להפוך להורים. על אף שהפונדקאות הפכה נפוצה, מדובר על הליך מורכב, הנושא בחובו משמעויות חוקיות ורגשיות רבות, הן בקרב המבקשים הליך זה, והן בקרב האימהות הפונדקאיות עצמן. עצם מורכבותו, ההליך מלווה ברגשות רבים ומעורבים משמחה ועד חששות רבים. חששות לקראת פונדקאות? הגיוני ותקין לגמרי.
הליך פונדקאות – השער למשפחה חדשה
סיבות לפניה להליך פונדקאות
זוגות רבים אינם מצליחים להכנס להריון או ללדת ילד בצורה תקינה וטבעית. יכולות להיות לכך סיבות מגוונות, כשהעיקריות בהן הינן:
- ביציות שלא עוברות הפריה תקינה – בקרב האם.
- קושי ברחמה או גופה של האם לשאת הריון.
- זוגות חד מיניים (לרוב ממין זכר) שמבקשים לאמץ תינוק.
- גבר חד הורי המבקש לאמץ ילד.
הליך פונדקאות – מהו?
הסיבות המתוארות לעיל, מביאות לכך שזוגות ויחידים פונים להליך פונדקאות. הליך זה שונה מאימוץ. מדובר בהפריה של ביצית והשתלתה ברחם של אם פונדקאית, שבתום ההריון תמסור את הילד לידי אימוץ על ידי הוריו, המוסכמים מראש. הביצית המושתלת ברחם האם הפונדקאית נושאת את הביצית של האישה (במידה והיא תקינה) והזרע של הגבר, אלא אם נדרשת תרומה של אחד מהם. כך, בשונה מאימוץ, מדובר על תינוק הנולד עם מטען גנטי התואם את זה של הוריו.
הליך הפונדקאות – מרגש אך מורכב
הליך הפונדקאות מביא ליצירת משפחה. בניגוד לשנים עברו בהם זוגות אשר אין באפשרותם ללדת ילדים היו פונים לאימוץ או נותרים ללא ילדים, הרי שהיום הליך הפונדקאות יוצר אפשרות חלופית ומאפשר להורים לקבל ילד הנושא את המטען הגנטי שלהם. על אף המורכבות בהליך זה הוא מרגש, שכן הוא מאפשר להורים ליצור משפחה. לא רק לזוגות נשואים, אלא כיום גם ליחידים המבקשים להיות הורים גם אם לא באו בברית הנישואים. מכאן שהליך זה חיובי ומרגש, וזו גם הסיבה שהוא הולך ונהיה מקובל יותר, גם בקרב המחוקק הישראלי, ועל אף המורכבות בשילוב דת ודמוקרטיה.
מורכבות הליך הפונדקאות
על אף שהליך הפונדקאות משמח, ומביא ליצירת משפחה חדשה, הוא מורכב ולא פעם עלול לטמון בחובו מטען רגשי הן בקרב הזוג המבקש את ההליך (ובכלל זה גם יחידים) והן בקרב האם הפונדקאית עצמה. זו הסיבה שההליך דורש ועדה המאשרת אותו, ולצידו קיים ליווי רגשי של עו"ס או מטפלים רגשיים של הזוג המבקש את ההליך ולרוב גם ליווי של האם הפונדקאית. אחד הקריטריונים המרכזיים להכשרת אם פונדקאית הינו בריאות פיזית ונפשית שלה, כדי לוודא לידתו של עובר בריא, אולם גם בכדי לוודא כי האישה תוכל להתמודד עם התהליך ועם מסירת התינוק.
חששות טבעיים של ההורים
לרוב, אירוע מרגש ומשמח הוא גם אירוע מלא חששות. קל וחומר בהליך מורכב הדורש אורך רוח והמתנה. שני האחרונים יכולים להביא לחששות רבים בקרב בני הזוג. החששות נובעים מסיבות שונות כגון:
- תלות באם הפונדקאית
- בריאות ותקינות התינוק
- הליך המסירה לידי הזוג
- חששות טבעיים בזמן הלידה
- עלות כלכלית והתמודדות עם בירוקרטיה
- משמעות ההורות בהליך כזה (מה זה אומר עלי ועל היכולות שלי כהורה?)
חששות של האם הפונדקאית
לרוב נוטים לדבר על מורכבות רגשות ההורים, אולם גם האם הפונדקאית יכולה לשאת חששות רבים, הן חששות טבעיים כלפי ההריון, אך במיוחד הקושי שעלול להיווצר בעת מסירת התינוק להורים אחרים. המודעות לכך שההיריון הוא עבור מישהו אחר, במיוחד אם אינו מוכר, עלול לעורר מורכבות גדולה בקרב האם.
התמודדות עם המורכבות הרגשית
יש לזכור שחששות, גם אם לא נעימים יש להם אלמנט חיובי כלפי תהליך משמעותי וחשוב. הם יכולים להניע לפעולה נכונה ומלאת מחשבה. יש גם לזכור שההליך נעשה מבחירה מלאה של שני הצדדים ולאחר בדיקות אובייקטיביות ואישורים רבים, וכולם נרתמים למען דבר אחד – יצירת משפחה, שמחה, מוארת וביתית. ליווי טיפולי מקצועי יכול להיות משמעותי בהליך זה, וכך גם הקשר ביוצרים בני הזוג עם האם הפונדקאית.
המאמר נכתב על ידי :
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון
סיימתי תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס גישור וקורס בהנחיית קבוצות
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס דו שנתי בהנחיית קבוצות