הליך הפונדקאות מאפשר להורים המיועדים להגשים חלום ולהביא ילדים לעולם, זהו נושא חם ובוער בקרב הציבור הישראלי בגלל המורכבות של ההליך והסוגיות הנלוות לכך. את הליך הפונדקאות אפשר לעבור בישראל, כל עוד עומדים בתנאים שנקבעו בחוק, ואפשר לעבור את ההליך בחו"ל במדינות המתירות זאת.
בישראל אפשר לעבור הליך פונדקאות לאחר קבלת אישור הסכם לנשיאת עוברים, ההורים המיועדים נדרשים לחתום הסכם בכתב עם אם פונדקאית, כאשר ההסכם חייב להית מאושר על ידי הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. כדאי לדעת כי החוק הישראלי קבע מספר זכויות לאם הנושאת (פונדקאית), למשל חופשת לידה, מענק לידה ועוד.
חוק הפונדקאות בישראל
חוק הסכמים לנשיאת עוברים, התשנ"ו-1996, קובע שזוגות שאינם יכולים להביא ילד לעולם בעצמם יוכלו להיעזר באם פונדקאית לנשיאת עוברים, החוק מאפשר גם לאישה ללא בן זוג לעבור את הליך הפונדקאות בארץ. במידה וההורים המיועדים עומדים בקריטריונים שנקבעו ועברו בהצלחה הערכה פסיכולוגית הם יכולים להמשיך בהליך לאחר קבלת אישור מהוועדה.
על פי החוק בישראל האם הפונדקאית חייבת לעמוד בקריטריונים שנקבעו כגון אישה רווקה, אלמנה או גרושה (במקרים מסוימים ניתן לחתום על הסכם עם אישה נשואה), בטווח הגילים 22 עד 38, כאשר האם הפונדקאית חייבת להיות בעלת ניסיון של לידה אחת לפחות בחייה, והיא אינה רשאית לתרום ביצית. האם הנושאת חייבת לעבור סדרת בדיקות ואבחון פסיכולוגי, כמו ההורים המיועדים.
לאם הפונדקאית יש זכויות שונות
• מענק לידה – האם הנושאת זכאית למענק לידה מביטוח לאומי, המענק מועבר ישירות לחשבון הבנק של האם הפונדקאית. סכום המענק משתנה בהתאם למספר הילדים של האם, וכדאי לדעת כי המענק משולם גם להורים המיועדים.
• דמי לידה – דמי לידה משולמים על ידי ביטוח לאומי, ומיועדים לאישה עובדת שיצאה לחופשת לידה, כלומר לתקופה לידה והורות. דמי לידה נועדו לפצות את האם על אובדן הכנסותיה בתקופה שהיא אינה עובדת בגלל ההיריון והלידה. גם האם המיועדת זכאית לדמי לידה.
• חופשת לידה – אם פונדקאית שעבדה במהלך ההיריון ולפני הלידה זכאית לחופשת לידה על פי החוק.
• כספים מההורים המיועדים – בהתאם להסכם לנשיאת עוברים שנחתם בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית, האם הנושאת זכאית לתשלומים שונים מההורים המיועדים. החוק אינו קובע מהם הסכומים.
כדאי לדעת כי החוק בישראל מגן על האם הנושאת בדיוק כמו על אם רגילה בהליך היריון, לכן לא ניתן לפטר אם פונדקאית מעבודתה. כמו כן, כל הזכויות שהחוק מעניק לאישה בהריון מוענקות גם לאם פונדקאית במהלך ההיריון, לרבות זכויות כמו שמירת היריון.
באופן כללי מגיע לאם הנושאת לצאת לחופשת לידה. אם האם הנושאת עבדה אצל אותו המעסיק למעלה מ-12 חודשים היא זכאית לחופשת לידה שאורכה 26 שבועות, מהם עד 7 שבועות לפני תאריך הלידה המשוער. יחד עם זאת, החוק מאפשר לאם פונדקאית לקצר את חופשת הלידה שלה, כל עוד תקופת החופשה תהיה לפחות 3 שבועות אחרי הלידה.
מומלץ לכל הנשים המתכננות לעבור הליך פונדקאות בישראל עבור הורים מיועדים לבדוק מהן הזכויות המגיעות להן על פי חוק. זכויות אם פונדקאית נקבעו בחוק, ניתן למצוא בעמוד מידע לאם פונדקאית כדי לברר מראש מהן הזכויות ואלו סכומי כסף האם הנושאת יכולה לקבל בהליך ההיריון ולאחר הלידה.
מינה יולזרי
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון
סיימתי תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס גישור וקורס בהנחיית קבוצות
עדה אטיאס
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס דו שנתי בהנחיית קבוצות