בשנים האחרונות גובר הביקוש לתהליכי פונדקאות וישראלים רבים מבצעים אותו בישראל או במדינות מעבר לים כמו גאורגיה, אוקראינה, ארצות הברית וקנדה. תהליך הפונדקאות מורכב וממושך, אם ההורים המיועדים מחליטים לבצעו בישראל עליהם להגיש בקשה מסודרת לידי הוועדה לאישור הסכמי לנשיאת עוברים של משרד הבריאות, ורק לאחר קבלת אישור מהוועדה הם יכולים להתחיל בתהליך עצמו הכולל איתור אם נושאת (פונדקאית), הסכם עם האם הנושאת, בדיקות רפואיות שונות, ביטוחים נדרשים, בדיקת זרע של האב המיועד, מסמכים שונים ועוד.
מרכיבי ביטוח בתהליך פונדקאות
כאמור, תהליך הפונדקאות מורכב וכולל כמה שלבים. בשלב הראשון נדרשים ההורים המיועדים, כלומר הזוג המעוניין להיעזר באם נושאת כדי להביא ילד לעולם, לקבל אישור ראשוני מהוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. את הבקשה מגישים ההורים המיועדים, עליהם להגיש טופס מפורט ולצרף מסמכים שונים על פי דרישה. חברי הוועדה דנים בבקשה והם מחליטים האם לאשר להורים המיועדים להתחיל את תהליך הפונדקאות ולמצוא אם נושאת.
לאחר קבלת אישור ראשוני מהוועדה, ההורים המיועדים יכולים לאתר אם פונדקאית בכוחות עצמם, בדרך כלל באמצעות פרסום מודעה בעיתונים וברשתות החברתיות, אך רוב הזוגות מחפשים אם נושאת בעזרת המרכז להורות או על ידי סוכנות תיווך אחרת. ההורים המיועדים נדרשים להכין אישורים ומסמכים רבים ומגוונים ולהגיש אותם לוועדה, בשלב זה מצרפים לבקשה לתהליך הפונדקאות גם הסכם בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית.
כדי לחתום על הסכם בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית בני הזוג חייבים לרכוש ביטוחים שונים, בהתאמה לדרישות המפורטות של משרד הבריאות. בני הזוג המעוניינים להביא ילד לעולם בעזרת אם נושאת חייבים על פי חוק לרכוש פוליסת ביטוח חיים לאם הפונדקאית, הפוליסה כוללת כיסוי ביטוחי גם לבן הזוג או לבעל של האם הפונדקאית המעוניינת לחתום על הסכם הפונדקאות מול ההורים המיועדים. מומלץ להיעזר במומחים של המרכז להורות כדי לוודא כי הפוליסה עומדת בדרישות של משרד הבריאות וחשוב לבחור נכון סוכן ביטוח המכיר את הנושא לעומק, יש אפשרות לפנות ישירות לחברת ביטוח המתמחה בתחום הפונדקאות.
הביטוחים לאם הנושאת חייבים להתחיל מיום החתימה על הסכם הפונדקאות, ופוליסת ביטוח חיים לפונדקאית תסתיים בסוף תהליך הפונדקאות או עד 6 חודשים לאחר לידת התינוק.
מרכיבי הביטוח הנדרשים בתהליכי הפונדקאות המתקיימים במדינת ישראל הם:
ביטוח חיים – פוליסה רחבה המעניקה הגנה לאם הנושאת במקרים של פטירה מכל סיבה שהיא, סכום הפיצוי חייב לעמוד על לפחות 1,000,000 ₪. מומלץ לרכוש פוליסת ביטוח חיים לאם הנושאת דרך סוכן ביטוח חיים בעל ניסיון וידע בתחום הפונדקאות.
ביטוח למקרי נכות – ביטוח למקרי נכות נועד לפצות את האם הנושאת הלוקחת סיכונים רבים כדי לסייע להורים המיועדים להביא ילד לעולם, הפוליסה מבטיחה פיצוי כספי במקרה של נכות שנגרמה כתוצאה מתאונה כזו או אחרת עד לסכום של 400,000 ₪.
ביטוח אובדן כושר עבודה – הפוליסה מבטיחה פיצוי כספי לאם הנושאת, כל עוד היא עובדת, במקרים של שמירת הריון בהם האם הנושאת אינה יכולה להמשיך לעבוד כרגיל. הפיצוי נקבע על פי ההכנסה ברוטו של האם הנושאת. במצבים בהם האם הנושאת אינה עובדת היא יכולה לקבל פיצוי חודשי עד לסכום של 2,500 ₪.
ביטוח מחלות קשות – הפוליסה חשובה מאוד לאם הנושאת ולהורים המיועדים, הביטוח מכסה מגוון רחב של מחלות קשות ומבטיח פיצוי כספי שישולם לאם הנושאת לאחר גילוי מחלה קשה הכלולה ברשימת המחלות בפוליסה. הפיצוי חייב להיות בגובה של 200,000 ₪ לפחות.
להורים המיועדים מומלץ לרכוש ביטוחים שונים, ובמיוחד ביטוח בריאות או ביטוח משלים, וזאת כדי לקבל החזרים על טיפולי הפריה, יש ביטוחים המכסים גם טיפולים מיוחדים בחו"ל.
המאמר נכתב על ידי :
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון
סיימתי תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס גישור וקורס בהנחיית קבוצות
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס דו שנתי בהנחיית קבוצות