חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996, נועד להסדיר את הליך הפונדקאות בישראל. החוק קובע את התנאים והקריטריונים לתהליך פונדקאות בישראל, לרבות קריטריונים להורים המיועדים ולאם הפונדקאית, אישור ההסכם על ידי הוועדה במשרד הבריאות וכו'.
מידע כללי על חוק הפונדקאות בישראל
חוק הפונדקאות בישראל משנת 1996 עבר לא מעט שינויים ועדכונים במרוצת הזמן, החוק מסדיר את הליך הפונדקאות בישראל וקובע קריטריונים ותנאים שונים להורים המיועדים, לאם הנושאת וכו'. החוק קובע קריטריונים כגון:
• הורים מיועדים יכולים היות רק בני זוג, שהם איש ואישה, או אישה ללא בן זוג.
• ההורים המיועדים מתקשרים עם אם פונדקאית כדי להביא ילד לעולם.
• אם פונדקאית, הנקראת גם אם נושאת, היא אישה בטווח הגילים שנקבע בחוק הנושאת הריון עבור ההורים המיועדים.
החוק עוסק בהסכם הנדרש בין ההורים המיועדים לאם הפונדקאית ובמעמד הילד לפי החוק בישראל. ההסכם לנשיאת עוברים מאפשר לאם הפונדקאית להתעבר בדרך של השתלת ביצית המופרית באמצעות זרע של האב המיועד, האם הנושאת מתחייבת לשאת את ההריון עבור ההורים המיועדים ולמסור להם את הפעוט לאחר הלידה.
עיקרי חוק הפונדקאות בישראל
• יש לחתום הסכם בכתב בין ההורים המיועדים לאם הנושאת ולאשר אותו על ידי הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. הוועדה ממונה על ידי שר הבריאות וכוללת 7 מומחים – רופאים, משפטנים ומומחים לענייני חברה ודת.
• הורים מיועדים יכולים להיות רק איש ואישה שהם בני זוג ו/או אישה ללא בן זוג.
• ההורים המיועדים חייבים להיות בגירים ותושבי ישראל.
• אם פונדקאית חייבת להיות תושבת ישראל, בגירה שאינה נשואה. בעקבות תיקונים בחוק, כיום הוועדה רשאית לאשר התקשרות גם עם אם פונדקאית שהיא אישה נשואה כל עוד ההורים המיועדים לא הצליחו להתקשר בהסכם עם אם פונדקאית שאינה נשואה.
• האם הפונדקאית חייבת להיות בת דתה של האם המיועדת, למעט מקרים חריגים בהם כל הצדדים להסכם אינם יהודים.
• החוק בישראל מאפשר רק פונדקאות מלאה ולא הליך של פונדקאות חלקית, כלומר הזרע המשמש להפריה החוץ גופית חייב להיות של האב המיועד, והביצית לא יכולה להיות של האם הנושאת.
• העוברים שניתן להשתמש מביציות של האם המיועדת הינם עד גיל 43
אישור ההסכם על חוק נשיאת עוברים
חוק הסכמים לנשיאת עוברים מחייב את ההורים המיועדים לערוך הסכם בכתב ולאשר אותו על ידי הוועדה. ההסכם הוא תנאי מקדים לתהליך הפונדקאות בישראל, ההסכם מחייב אישור של הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים.
ההסכם לנשיאת עוברים חייב לעמוד בתנאים שנקבעו בחוק ובתנאים נוספים שנקבעו על ידי הוועדה, ובהם תנאים המתייחסים לאם הנושא ותנאים המתייחסים להורים המיועדים.
היתר צו הורות
צו הורות הוא צו בעל תוקף משפטי בדבר אפוטרופסות של ההורים המיועדים על ילד וקיום יחסי הורות ביניהם, הצו ניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה. יש להגיש את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה תוך 7 ימים מלידת הילד, חשוב לצרף לבקשה תצהיר שנעשה בפני עורך דין לצורך אימות העובדות הכלולות בבקשה.
הסכם פונדקאות
הסכם לנשיאת עוברים נערך בכתב בין ההורים המיועדים לבין האם הנושאת. כדאי לקרוא מידע לאם הפונדקאית ולהורים המיועדים כדי לבדוק מהם התנאים הנדרשים לאישור ההסכם ואילו מסמכים יש לצרף להסכם הכתוב המוגש לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים.
אפשרות לתהליך הפונדקאות בגיאורגיה
כדאי לדעת כי במצבים בהם הוועדה אינה מאשרת את ההסכם ניתן להגיש ערעור, כמו כן יש אפשרות לעבור הליך פונדקאות בגיאורגיה. ההליך בגיאורגיה זול וגמיש יותר, ניתן להשתמש בתרומת זרע וכדאי לבצע את ההליך בגאורגיה בעזרת סוכנות מוכרת המתמחה בכך.
למידע נוסף על חוזה פונדקאות לחץ כאן
המאמר נכתב על ידי :
מינה יולזרי
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון
סיימתי תוכנית הסבה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס גישור וקורס בהנחיית קבוצות
עדה אטיאס
מנהלת את המרכז להורות באמצעות פונדקאות
בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון
תואר שני בעבודה סוציאלית בהתמחות של טיפול משפחתי וזוגי מאוניברסיטת תל אביב
סיימתי קורס דו שנתי בהנחיית קבוצות